CELINKA društvo ustvarjalk sodobnega plesa

PRIJATELJICI
ŠE VEDNO 2/3

Koreografija: Uršula Teržan
Oblikovanje giba, ples, petje, govor: Tanja Skok, Uršula Teržan, Alena Medič, Igor Sviderski, Klemen Adamlje, Polona Juh
Režijsko svetovanje: Yulia Roschina
Oblikovanje zvoka in glasba: Mario Marolt
Scenografija in oblikovnanje svetlobe: Sanja Vatić
Kostumografija in maska: Metka Megušar Bizjan, Irena Tozon Mrhar
Izvedba kostumov iz lycre: Marija Pogačnik
Specialni efekti / tehnikalije: Anže Kreč
Grafično oblikovanje: Miran Klenovšek
Fotografija: Miha Fras

Po uspešnem prvem delu trilogije z naslovom Prijateljici za vedno (ki je bila na portalu Parada plesa izglasovana za Predstavo in koreografijo leta 2012), smo ustvarjalci želeli nadaljevati zgodbo, ki se je v prvem delu končala - v prijateljskim nebesih.

Predstava se sprašuje kaj pomeni prijateljstvo med dvema tesno povezanima subjektoma in kaj potem, ko to postane stvar širine neke družbe (v prenesenem pomenu, tako kot tudi v konkretnem): ali pomeni »več na je, bolj bo veselo«, ali/in kaj drugega?

Drugi del trilogije opazujemo skozi prizmo vezi, ki prijateljici ohranjajo v odnosu. »Prijateljici« se sprehajata skozi aspekte različnih performativnih praks (modus dramske igre, baleta, sodobnih plesnih tehnik, cirkus) in tako zrcalita svet prijateljstva tukaj in zdaj.

Spopda egov uravnavajo nad-človeške sile - ljubezen, usoda in mogoče celo smrt. Ali pa gre za alegorije umetnosti, izpolnjenosti in časa? Mogoče pa se v odnos dveh prijateljic vključijo še tretji, četrti in peti osebek, da preusmerijo destruktivno energijo na ustvarjalno pot? Spremljamo dogajanje, ki je sočasno ali pa gledamo projekcijo prihodnosti nekega odnosa?

Ali še obstaja čas za pristen, zaupanja poln, človeški odnos med dvema osebkoma? Če obstaja ta čas - ali lahko traja? In če traja - koliko časa?

In ko traja - kdo ga uravnava?

»Prijateljici še vedno« skupaj postavljata vprašanja. Odgovore išče vsak sam.