CELINKA društvo ustvarjalk sodobnega plesa

LILI - kulturne razglednice

Avtorica dramatizacije in režiserka: Klavdija Zupan
Dramaturginja in koreografka: Uršula Teržan
Kostumografki in vizažistki: One Fiction Factory -Metka Megušar Bizjan in Irena Tozon Mrhar
Avtor glasbe: Mario Marolt
Avtorja videa: Urška Boljkovac in Damijan Kracina
Oblikovalec svetlobe: Titovi Tatovi

Igrajo in plešejo:
Slikar: Igor Sviderski
Plesalka: Uršula Teržan
Lili Jurjevna Brik: Mirjam Korbar Žlajpah
Vladimir Vladimirovič Majakovski: Milan Štefe

Grafično oblikovanje: Miran Klenovšek

Foto: Miha Fras

Zahvaljujemo se Tonetu Pavčku, Plesni šoli Kazina, Čevljarstvu Piškurič in Vasji Lebariču iz skupine Grejpfrut.

Predstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, sponzor Nova Ljubljanska banka d.d. ter donator Nit d.o.o.

V središču enega pomembnejših umetniških krogov prvih desetletij mlade revolucionarne države Sovjetske zveze je stala Lili Jurjevna Brik. Ikona levičarskega umetniškega gibanja LEF, aktivna sooblikovalka umetniških smernic v dvajsetih in tridesetih letih, predvsem pa mentorica, prijateljica, ljubimka, muza, urednica, zagovornica, skrbnica pesnika Vladimirja Majakovskega.

Lili je os dveh popolnoma različnih umetniških usod – v sebi izgorevajočega Volodje, ki presežke svoje energije usmerja v javne in intimne ekscese in sestre Else Triolet, za katero se zdi, da čas in prostor nimata nobenega vpliva. Njuni diametralno različni usodi se zdita kot dve plati iste medalje.

Kompleksnost notranjega in zunanjega sveta protagonistov kliče po uporabi vseh razpoložljivih izraznih sredstvih sodobnega gledališča. Igra kot trdni temelj komunikacije je enakovredna s plesno-gibalno komunikacijo in vizualno-grafičnimi odlomki s katerimi se predstavlja širše družbeno okolje. Predstava Lili tako postane album razglednic, ki jih preko plesno-gledaliških etid prebira vznemirjeno občinstvo.